Technologie en techniek heeft een enorme impact op onze leven en op de samenleving. Toch is de diversiteit van de bedenkers en makers ervan zeer beperkt, slechts 16% van de technische en IT-professionals in Nederland is vrouw.

Aanpak van VHTO
Aanpak van VHTO

Daarom zet VHTO zich in om de participatie van meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT te verhogen. Fix the system, not the girls is het uitgangspunt van onze meerjarenstrategie. We bieden onderzoeksgebaseerde interventies aan in het onderwijs, voor werkgevers en de samenleving.

Meer vrouwen in bèta, techniek en IT zijn geweest, want een technieksector die een afspiegeling is van de samenleving, biedt:

  • kansengelijkheid voor meisjes en vrouwen;
  • economische kansen voor onze samenleving;
  • betere technologieën voor onze samenleving.

Lees meer over onze missie

Onze impact

Met interventies als Beeldenbrekers, Dit Doe Ik, Girls’ Day en Gender Scans richten we ons op het individu, in de leeromgeving, in de werkomgeving en de samenleving. Docenten, beleidsmakers en bedrijven zijn daarin belangrijke partners.

In 2021 boekten we de volgende resultaten:

  • Meer dan 10.000 leerlingen deden mee aan onze activiteiten, waarvan zeker tweederde meisjes;
  • 258 onderwijsinstellingen in het basisonderwijs, middelbaar onderwijs en beroeps- en wetenschappelijk onderwijs waren betrokken bij ons activiteiten;
  • Met bijna 200 bedrijven hadden we contact omdat zij zich willen inzetten voor meer genderdiversiteit in bèta, techniek en IT. Het merendeel van deze bedrijven deed mee aan Girls’ Day 2021 en ontving digitaal een groep meisjes.
  • Meer dan 1000 handtekeningen kreeg de petitie Digitale Geletterdheid. Deze petitie was een oproep aan de nieuwe minister van Onderwijs om schoolkinderen in Nederland structureel en verplicht onderwijs in digitale vaardigheden te geven.

Lees meer over onze impact in 2021 in ons jaarverslag

Werken bij VHTO?

VHTO zet zich al bijna 40 jaar in om de participatie te verhogen van meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT. Dat doen we met een team van projectmanagers ondersteund door projectassistenten, communicatie en bedrijfsvoering geleid door een directeur. Onze interventies zijn gebaseerd op wetenschappelijke inzichten.

Wil je ook werken bij VHTO? We hebben momenteel geen vacatures. Je kunt ook een open sollicitatie sturen naar vhto@vhto.nl.

Het team

De interventies van VHTO wordt opgezet en begeleid door een team van enthousiaste medewerkers.

Medewerker

Marlieke Blankendaal

Ik ben Marlieke en ik studeer Cognitive Science and Artificial Intelligence. Ik geloof dat technologie de toekomst is en dat iedereen hier een rol in zou moeten spelen. Als projectassistent bij VHTO heb ik de mogelijkheid om met het team meer kansen gelijkheid te creëren binnen de IT, bèta en techniek.

Medewerker

Sahar Yadegari

Directeur “Technologie heeft een enorme invloed op ons leven. Om te zorgen dat we allemaal baat hebben bij hoe technologie wordt gebruikt, moeten we ervoor zorgen dat de mensen die letterlijk aan de knoppen zitten, een goede afspiegeling zijn van die samenleving. Welke uitvindingen lopen we nu als samenleving mis doordat we maar met een […]

Medewerker

Ruby Broekman

Mijn naam is Ruby. Ik heb een achtergrond in Facility Management. Door mijn baan kreeg ik veel te maken met technische bedrijven waar werkzaamheden bijna nooit door vrouwen werden uitgevoerd. Om de opleidingen en de arbeidsmarkt in techniek en IT-industrie genderinclusiever te maken is het belangrijk om meisjes en vrouwen een platform te geven en ze te informeren over kansen in techniek en IT. Als projectcoördinator bij VHTO wil ik zo mijn steentje bijdragen.

Alle medewerkers

Raad van toezicht

VHTO is een stichting met een eenkoppig bestuur en kent een raad van toezicht, bestaande uit vier leden.

Raad van Toezicht profiel

Dr. Astrid Zuurbier (voorzitter)

Astrid Zuurbier is senior beleidsmedewerker en is verantwoordelijk voor het diversiteitsbeleid en de ontwikkeling van onderzoeksprogramma’s in Big Data en Kunstmatige Intelligentie bij NWO. Ze is gepromoveerd in de celbiologie en speelde bij KWF Kankerbestrijding een coördinerende rol in de programmering van kankeronderzoek.

Raad van Toezicht profiel

Sahar Yadegari

Directeur “Technologie heeft een enorme invloed op ons leven. Om te zorgen dat we allemaal baat hebben bij hoe technologie wordt gebruikt, moeten we ervoor zorgen dat de mensen die letterlijk aan de knoppen zitten, een goede afspiegeling zijn van die samenleving. Welke uitvindingen lopen we nu als samenleving mis doordat we maar met een […]

Raad van Toezicht profiel

Iris Berkhout MA

Iris Berkhout is lid van de directie voortgezet onderwijs van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap waar ze verantwoordelijk is voor de afdeling Bestuur, Maatschappij en Regelgeving. Iris startte haar loopbaan als docent Nederlands. Na drie jaar maakte ze de overstap naar de beleidskant en werkte bij het ministere van OCW en Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Alle Raad van Toezicht leden

Leading Ladies

Vrouwen die werkzaam zijn in bèta, techniek en IT vervullen een belangrijke voorbeeldfunctie voor meisjes en vrouwen. Daarom zijn we blij met de VHTO Leading Ladies. Zij vervullen de rol van ambassadeur om het belang van een verhoogde participatie van meisjes en vrouwen in bètawetenschap, techniek en ICT in Nederland te ondersteunen. Allen zijn zij bèta-, technische of ICT-vrouwen met een prachtige voorbeeldfunctie.

Leading Lady

Kristel Groenenboom MSc

Kristel Groenenboom nam op haar drieëntwintigste het bedrijf van haar vader over, C. Groenenboom. Het bedrijf in Oosterhout maakt en repareert containers en heeft rond de dertig werknemers. Groenenboom volgde een opleiding tot handelsingenieur (technische bedrijfskunde) aan de Universiteit Antwerpen. In 2017 verscheen haar boek Mag ik Meneer Kristel even spreken?

Leading Lady

Prof. Ir. Elphi Nelissen

Prof.ir. Elphi Nelissen is sinds september 2020 lid College van Bestuur van Fontys Hogescholen. Van 2011 tot 2020 was zij hoogleraar en wetenschappelijk directeur van de postmaster (PDEng) Building Sustainability bij de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Haar expertisegebieden zijn hernieuwbare energie en de gebouwde omgeving, circulaire bouweconomie, duurzaam bouwen, gebouwendiensten, bouwfysica en bouwakoestiek.

Leading Lady

Victoria Bunyard Msc.

Vicky studied Electrical and Electronic Engineering at the University of Liverpool and more recently obtained an MSc in Systems Thinking in Practice from the Open University in the UK. In 2020 she became the Chief Technology Officer for IBM BeNeLux. In this role, she looks across the breadth of technology available and the ambitions that organizations have and works to find the most effective ways to have technology support the evolution of those ambitions. Her current focus is on Hybrid Cloud, how to get oversight, governance, and control of federated technology landscapes, always with an eye on the impact of technology on individuals, society, and sustainability.

Alle Leading Ladies
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief