Kristel Groenenboom
Kristel Groenenboom

“Diversiteit op de werkvloer zorgt echt voor betere resultaten. In de fabriek zijn wij momenteel aan het renoveren. Ik hoorde de bedrijfsleider tegen het team zeggen: jongens, jullie moeten wat meer als een vrouw gaan denken. Hij bedoelde het heel positief: hij wil graag dat het er keurig uit komt te zien, en dat ze goed samenwerken. Ik moest daar wel om lachen. Vooral omdat ik aan het begin van mijn carrière last had van genderstereotypering. Ik wilde een heftruck kopen. De verkoper stuurde mij een offerte, waarbij hij opmerkte dat ik de beoordeling van de technische gegevens moest overlaten aan mannelijke collega’s, want dat zou ik als vrouw niet kunnen. Ik heb hem vriendelijk bedankt voor de offerte en de heftruck bij een concurrent gekocht.

Ik heb het bedrijf overgenomen van mijn vader. Hij nam mij als klein kind vaak mee: naar een militaire basis of een groot zeeschip. Hij heeft mij bewust meegenomen, zodat ik geïnteresseerd raakte. Op de middelbare school gaf een lerares mij een boekje over technische studies. Ze had een studie gevonden aan de Universiteit van Antwerpen, een combinatie van techniek en bedrijfskunde, waarvan ze zei: dit is echt iets voor jou. Ik kwam die dag thuis en zei tegen mijn ouders: dit is wat ik ga studeren. Ik ging naar Antwerpen en werd ingenieur en bedrijfskundige: ik kon zowel de technische tekeningen als de jaarrekening van het bedrijf lezen. Wat ik mooi vind aan mijn werk is dat we echt iets creëren, een product, waarbij we steeds bezig zijn met innovatie, veiligheid en renovatie. 

Ik zou graag willen het beeld van vrouwen in de techniek normaal wordt. Dat meisjes zich over de vooroordelen heen zetten, en het gewoon gaan doen. Als je goed bent in wat je doet, krijg je vanzelf respect.’

Kristel Groenenboom nam op haar drieëntwintigste het bedrijf van haar vader over, C. Groenenboom. Het bedrijf in Oosterhout maakt en repareert containers en heeft rond de dertig werknemers. Groenenboom volgde een opleiding tot handelsingenieur (technische bedrijfskunde) aan de Universiteit Antwerpen. In 2017 verscheen haar boek Mag ik Meneer Kristel even spreken?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief