Goed voorbeeld - STO-regio Rotterdam Noord" alt="Kennis image">

Weer een stapje zetten naar meer meisjes na een Gender Scan in STO-regio Rotterdam Noord

Praktijkcase van een Gender Scan door VHTO bij vijf scholen in STO-regio Rotterdam Noord.

Leading Ladies Petra Oldengarm" alt="Kennis image">

Leading lady Petra Oldengarm: ‘Tegenslag kun je ook gebruiken om vooruit te komen’

Interview met Petra Oldengarm. Petra Oldengarm is vooral zichtbaar als directeur van Cyberveilig Nederland, maar dat is maar een klein onderdeel van haar werk. Het grootste deel van de tijd werkt ze als zzp’er aan strategische adviesopdrachten.

Goed voorbeeld - Dell" alt="Kennis image">

Goed voorbeeld: Dell Technologies start pilot parttime werken in fulltimewerkende IT-sector

Flexibel werken is in de IT-industrie niet altijd mogelijk. Het is een van de oorzaken waarom het aandeel vrouwen in de sector achterblijft. IT-leverancier Dell Technologies start met een pilot waarbij deeltijdwerken bij het bedrijf mogelijk wordt gemaakt waarbij ook de kpi’s evenredig aan het aantal uren worden berekend. Daarvoor moest vice president & general manager Isabel Moll eerst wel om tafel met het Amerikaanse hoofdkantoor waar heel anders naar werken in deeltijd wordt gekeken.

Leading Ladies Jannie Minnema" alt="Kennis image">

Leading Lady Jannie Minnema: “Onderwijs, technologie en innovatie is mijn driehoek”

“Internationaal werken, was een verrijking in mijn leven”, vertelt Jannie Minnema, MD European Operations bij FarmTrace, een software bedrijf in de agritech, en VHTO Leading Lady. “Maar ook de mensen die ik gaandeweg heb mogen ontmoeten en de diverse werkzaamheden die ik heb verricht. Leading Lady zijn bij VHTO en samen met anderen iets neerzetten vind ik het mooist aan mijn loopbaancarrière. En ik gun iedereen, maar met name ook meiden van nu, ook het plezier van werken in en met IT.”

" alt="Kennis image">

Uitgelicht project: Meer meisjes in mbo Techniek

Mbo-scholen, SBB en STO’s hebben de afgelopen jaren hard gewerkt om meer meisjes naar techniekopleidingen te krijgen en – eenmaal gestart in een techniekopleiding – ze succesvol te begeleiden naar een diploma. Er zijn belangrijke stappen gezet, maar het werk is nog niet klaar. Het project wordt dit jaar overgedragen aan de MBO Raad die al lange tijd betrokken is bij het project. Zij zullen de kennis en het thema borgen.

" alt="Kennis image">

Goed voorbeeld: Bit Academy wil geen geschiedenisles geven

Bit Academy wil meer vrouwen trekken naar de opleiding voor software development. Daarom is de opleider hard op zoek naar vrouwelijke coaches die de studenten willen begeleiden. Hoewel studenten een volledig mbo-4 diploma krijgen na afronding, lijkt het opleidingstraject niet op een gemiddelde mbo-opleiding tot software developer.

Whitepaper Vrouwen in bèta, techniek en IT (1000 x 526 px)" alt="Kennis image">

Vrouwen verlaten onnodig de techsector

Vrouwen verlaten te vaak en onnodig de techsector en daar kunnen werkgevers in die sectoren wat aan doen. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde whitepaper van VHTO experticecentrum genderdiversiteit in bèta, techniek en IT. Vrouwen voelen zich niet thuis op hun werkplek, worden anders beoordeeld dan hun mannelijke collega’s, er is geen geschikte werkkleding voor ze of ze krijgen weinig ruimte om hun werk flexibel in te delen. Tegelijkertijd geven vrouwen aan dat zij het werk zelf interessant en uitdagend vinden. Werkgevers kunnen dus met relatief eenvoudige acties vrouwen behouden voor de sector.

Leading Ladies Patricia Lago" alt="Kennis image">

Leading Lady Patricia Lago: ‘Hoogleraar worden was echt een mijlpaal’

Door een keten van toevalligheden kwam VHTO Leading Lady en hoogleraar Patricia Lago in de software engineering terecht. Nu is ze een vooraanstaand onderzoeker op het gebied van duurzame software en energiebewustzijn. “Hoogleraar worden was echt een mijlpaal. Gedurende het traject heb ik me vaak afgevraagd of dit het wel was. Soms terecht ook.”

Placeholder image

Meer meisjes in MBO techniek – gepubliceerde kennis en inzichten

Voor het project Meer meisjes in MBO Techniek zijn de afgelopen jaren verschillende tools ontwikkeld, publicaties verschenen en presentaties gegeven. In dit artikel zijn deze tools en inzichten op een rij gezet.

Placeholder image

Praktijkwijzer Beter Behouden

Deze praktische wijzer voor docenten en studieloopbaanbegeleiders geeft docenten en studieloopbaanbegeleiders van mbo techniek- en ICT-opleidingen, inzicht in de studie-ervaringen van studentes. Daarnaast bevat deze wijzer praktische tips om te zorgen dat iedere studente zich thuis voelt en zich met plezier ontwikkelt tot een vakvrouw.

Placeholder image

Hoe hebben ouders invloed op de (school)loopbaankeuzes van hun dochters?

Bij de keuze van meisjes voor een studie of beroep in de bètatechniek spelen ouders een belangrijke rol. Die rol voeren ze bewust en onbewust uit. Het is daarom belangrijk dat ouders vroegtijdig bij het keuzeproces worden betrokken, al voordat kinderen de keuze maken voor een profiel of studie.

" alt="Kennis image">

Hebben jongens andere hersenen dan meisjes?

Interview met onderzoeker Lara Wierenga over de hersenontwikkeling bij jongens en meisjes.

Attitudemeting W&T" alt="Kennis image">

Attitudemeting W&T

Voorlichting op jonge leeftijd en goede rolmodellen thuis en in de klas geven kinderen, en vooral meisjes, een positiever beeld van wetenschap en technologie (W&T). Dat blijkt uit een attitudemeting in het kader van de Talentenkijker van VHTO Expertisecentrum Genderdiversiteit in bèta, techniek en IT, onder meer dan 2.500 leerlingen en bijna 300 leerkrachten van groep 6, 7 en 8.

" alt="Kennis image">

Interventies vroege stereotypering

In opdracht van het Ministerie van OCW heeft VHTO in 2016 een ‘Inventarisatie en Interventieproject’ uitgevoerd naar vroege stereotypering (bij kinderen van 4 tot 6 jaar). De pilot ‘vroege stereotypering’ in groep 1 en 2 van het basisonderwijs, is in 2017 in samenwerking met ‘bètamoeders’ opgeschaald naar 25 scholen (onder de naam Beeldenbrekers). In 2018 wordt het project Beeldenbrekers verder uitgerold.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief